Dit moet ik je vertellen
René Swartenbroekx1981

Omdat alles hem tegenzit, een school waar het niet lukt, ouders die teveel van hem eisen en zijn hondje afmaken, raakt Dirk aan de drugs. Eerst stickies, later LSD. Als hij steeds dieper in de put raakt en zijn vriendinnetje zelfmoord pleegt, vraagt en krijgt hij steun van een paar volwassenen, Inge en God. De verhaalvorm is die van de schrijver die de jongen zelf (ik-perspectief) zijn relaas laat vertellen, als waarschuwing aan alle jongeren om nooit aan drugs te beginnen. Soms komt de auteur zelf aan het woord waarbij hij er niet in slaagt een moraliserend toontje te vermijden. Soms wel een spannend verhaal, door vooruitwijzingen en motieven, maar ook flauw door het wat kinderachtige, belerende taalgebruik. Niet gespeend van enige theatrale effecten en met te weinig afstand behandeld. Nauwelijks karaktertekening. Met wat summiere informatie over drugs achterin het boek. Voor jongeren vanaf ca. 13 jaar. Een machtmerrie-achtige illustratie op de omslag in kleur, omkaderd tegen een blauwe achtergrond.

1998 Editions Averbode

Néerlandaise Langue néerlandaise | 96 pages | ISBN : 9789031713905